Jak správně vybrat skleničku na víno

Jak správně vybrat skleničku na víno

Prvním krokem při výběru sklenice na víno je rozmyslet se jaké víno chceme servírovat. Výběr velikosti objemu skleničky a jejího tvaru se různí při odrůdě nebo typu servírovaného vína. Bílé víno je doporučeno servírovat v jiné skleničce, než červené, či sekt a to i s ohledem na různou teplotu podávání vína, či nutnost víno nechat po nalití do skleničky dýchat.

 

Sklenička na víno by měla být vyrobena z kvalitního čirého skla a ty nejlepší jsou vyrobeny z křišťálového skla, kde nejlépe vynikne barva a vůně vína. Díky servírování vína v křišťálových skleničkách budete hvězdou večírku a dopřejete jak sobě, tak i hostům opravdu velkolepí zážitek z degustace sektu, bílého či červeného vína.

 

Skleničky na bílá vína

 

Bílé víno je obvykle méně aromatické a je ho vhodné servírovat do skleniček ve tvaru tulipánu, kdy objem skleničky na bílá vína by měl být v rozmezí 190 – 460 ml. Teplota servírovaného bílého vína by měla být nižší než u červeného vína a pohybuje se v rozmezí 5 – 7 °C. Již z doporučené velikosti skleničky na bílé víno je patrné, že množství vína bude ve skleničce menší. U velkého množství vína by hrozilo, že se jeho teplota zvýší a jak chuť, tak aroma vína by mohli ztratit na kvalitě. Právě zužující se tvar skleničky u hrdla dopomůže tomu, aby aromatické látky obsažené ve víně byly uchovány co nejdéle a čichový vněm tak podtrhl chuťový půvab. Delší nožička dopomůže tomu, aby víno zůstalo co nejdéle chladné.

 

V případě ale hodně aromatických bílých vín nic nebrání tomu, aby byla použita i sklenička obvykle určená na servírování červeného vína a to právě z důvodů plnohodnotného otevření silného aroma některých bílých vín.

 

Skleničky na červená vína

 

U skleniček na červené víno, kdy zvýšení teploty po nalití do skleničky pomůže rozvinout aroma a chuť takového vína lze servírovat ve skleničkách, které budou mít objem větší a to od cca 400 – 850 ml. Obvykle mají tvar balónu nebo koule, aby se víno při nalévání krásně provzdušnilo a mohlo dýchat. Nožička takové skleničky bude kratší než u skleničky na víno bílé. Čím objemově větší budete mít skleničku, tím lépe se Vám s ní povede kroužit a provzdušňovat víno, co má za cíl jak již bylo uvedeno, pomoci vínu nechat vyniknout jeho sytou chuť a aroma. Pamatujte, čím lepší kontakt červeného vína se vzduchem, tj. otevřenější část skleničky u hrdla, tím lepší zážitek z plnohodnotné chuti. Teplota servírovaného červeného vína by měla být 14 – 16 °C .

 

Skleničky na sekt

 

Šumivá vína je nevhodnější servírovat do skleniček ve tvaru flétny o menším objemu. Užší hrdlo napomůže po delší dobu zachovat chuť sektu, která nebývá tak výrazná jako u vína červeného. Tady je doporučený objem sklenice na perlivý sekt v objemu 100 – 250 ml úzkého podlouhlého tvaru, co vám napomůže sledovat perlení ve skleničce. Teplota podávání sektu je nejnižší ze zmiňovaných vín a pohybuje se kolem 4 - 6 °C.

 

U křišťálových skleniček je objem skleniček menší a to i s ohledem na váhu takové skleničky, kdy sklenička z křišťálového skla je poměrně těžší než sklenička z čirého skla. Váha je rozhodující právě ve chvíli, kdy delší dobu musíte skleničku držet v ruce a nemáte ji kam odložit.  

 

Skleničky na víno z čirého skla naleznete pod tímto odkazem.

Skleničky na víno z křišťálového skla naleznete pod tímto odkazem.

 

V případě, že hledáte nejenom krásné luxusní skleničky na víno, které poslouží jako hezká dekorace, ale užijete si i nezapomenutelný zážitek z degustace vína nebo sektu doporučujeme podívat se i do sekce barevných křišťálových skleniček v různých barevných provedeních nebo do sekce setů.

© 2019 Top Crystal Trade s.r.o. | Webdesign Next Vision
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
OK   Další informace