Jak pečovat o křišťál

Konečně jste se dočkali! Máte doma svůj první kousek z čirého či přejímaného křišťálu a rádi byste, aby jeho krása vydržela co nejdéle. Nejsme jen odborníci na prodej. Poradíme vám také, jak o křišťálové produkty pečovat, abyste se z nich těšili ještě několik desítek let.
Pravé křišťálové sklo, ať už čiré nebo přejímané, obsahuje až 24 % PbO, tedy olova. Nemusíte se však bát, zdravotně je zcela nezávadné. Právě olovo mu dodává ty úžasné vlastnosti, jako je vysoký index lomu světla, třpyt a lesk. Zároveň je olovnaté křišťálové sklo těžší než broušené výrobky bez olova. Pokud na svůj výrobek poklepete, vydá dlouhý jasný zvonivý zvuk.
Olovo je tedy důležitou součástí ručně broušených křišťálových výrobků. Zároveň jsou však tyto výrobky náročnější na údržbu více než obyčejné sklo. Všichni výrobci olovnatého křišťálu doporučují mýt sklo pouze ručně pod vlažnou tekoucí vodou. Nikdy nedávejte křišťálové výrobky do myčky nádobí nebo nepoužívejte agresivní saponáty. Mohlo by dojít k poškrábání či zašednutí skla a tím jeho nenávratnému poškození. To, že křišťálové sklo nepatří ani do mikrovlnné či klasické trouby nebo do lednice, snad ani nemusíme zmiňovat.
Pokud jste hrdými majiteli pozlaceného čirého křišťálového skla, dejte si pozor na přímé slunce nebo vysoký mráz. Pro pozlacení se sice používá ryzí 24karátové zlato, které by nemělo ani po letech ztratit svoji krásu, nicméně vysoký mráz nebo přímé slunce mohou pozlacená místa poškodit. Zároveň výrobci doporučují používat speciální lešticí preparáty, které zabrání projevům přirozeného procesu oxidace zlata.